EK 2024 Trivia: alles over het EK voetbal in Duitsland!
Wanneer start het EK 2024? In welke groep zit Nederland? En met welke bal wordt gevoetbald? We beantwoorden al deze vragen en meer in deze EK 2024 trivia. Van de wedstrijden tot de stadions: hier is alles wat je moet weten over het EK voetbal van 2024.
Waar en wanneer is het EK 2024?
Het EK voetbal 2024 vindt deze zomer plaats van vrijdag 14 juli tot zondag 14 juli in Duitsland. Het is na 1988 de tweede keer dat Duitsland het eindtoernooi van het Europees kampioenschap mag organiseren (de derde keer als je ook het EK van 2020 meetelt, waar München één van de elf speelsteden was).
Duitsland werd op donderdag 27 september 2018 door de Europese voetbalbond als gastheer verkozen boven Turkije, de enige andere kandidaat voor de organisatie van het eindtoernooi. Uiteindelijk haalden onze oosterburen het in een stemming van zeventien bestuursleden met een uitslag van 12-4. Een lid hield zijn stem op zak.
Waarom kreeg Duitsland en niet Turkije het EK 2024 toegewezen?
Dat Duitsland de voorkeur kreeg boven Turkije als gastheer voor het EK 2024 had meerdere redenen. Enerzijds omdat de infrastructuur voor een groot eindtoernooi in Duitsland reeds aanwezig was. Anderzijds vanwege de mensenrechtensituatie in Turkije, door de Europese voetbalbond ‘een punt van zorg’ genoemd. De evaluatiecommissie had daarom in een eerder stadium al een niet-bindend stemadvies voor Duitsland gegeven. En dat was dus niet aan dovemansoren gericht.
Welke landen doen mee aan het EK 2024?
In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Gastland Duitsland was automatisch geplaatst, de overige deelnemers plaatsten zich via de EK-kwalificatie.
Dit zijn alle deelnemers aan het EK 2024:
- Duitsland (gastland)
- België
- Frankrijk
- Portugal
- Schotland
- Spanje
- Turkije
- Oostenrijk
- Engeland
- Hongarije
- Slowakije
- Albanië
- Denemarken
- Nederland
- Roemenië
- Zwitserland
- Servië
- Tsjechië
- Italië
- Slovenië
- Kroatië
- Georgië
- Oekraïne
- Polen
Rusland was door de Europese voetbalbond op voorhand uitgesloten van deelname aan het EK voetbal van 2024 vanwege de oorlog in Oekraïne.
Welke landen debuteren op het EK 2024?
Georgië is officieel de enige debutant op het EK 2024 in Duitsland. Servië wist zich weliswaar voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 2006 als soevereine staat te plaatsen, maar wordt officieel gezien als opvolger van Joegoslavië (en later Servië en Montenegro). En in die hoedanigheid was het in 2000 nog actief op het EK in Nederland en België, waar het in de kwartfinales met liefst 6-1 op de broek kreeg van Oranje.
Terug naar Georgië dan. De Kruisvaarders (Jvarosnebi) eindigden pas als vierde in hun kwalificatiegroep, maar mochten door hun prestaties in de Nations League alsnog deelnemen aan de play-offs voor de laatste drie EK-tickets. En die kans grepen de Georgiërs met beide handen aan. Ze versloegen achtereenvolgens Luxemburg en Griekenland (na strafschoppen), waardoor ze zich na drie zeges in tien duels voor het eerste plaatsten voor een EK. Dat leidde uiteraard tot een groot volksfeest in hoofdstad Tbilisi en de rest van het land. “We hebben 30 jaar op deze dag gewacht. Leve Georgië", jubelde aanvoerder Guram Kashia van geluk.
Wanneer begint het EK 2024 en hoe is de opzet?
Het EK 2024 trapt op vrijdag 14 juni af met het openingsduel tussen Duitsland en Schotland, in de Allianz Arena in München. Het is niet alleen de ouverture van het Europese voetbalfeest, maar ook van de groepsfase. Dit is de eerste fase van het toernooi, waarna het EK verder gaat met de knock-outfase: achtste finales, kwartfinales, halve finales en finale.
Datum(s) | Toernooifase | Actieve ploegen |
---|---|---|
14 t/m 26 juni 2024 | Groepsfase | 24 |
29 juni t/m 2 juli 2024 | Achtste finales | 16 |
5 & 6 juli 2024 | Kwartfinales | 8 |
9 & 10 juli 2024 | Halve finales | 4 |
14 juli 2024 | Finale | 2 |
Hier vind je het volledige speelschema van het Europees kampioenschap voetbal van 2024.
Wat zijn de groepen van het EK 2024?
Net als de twee voorgaande EK’s zijn alle 24 deelnemende landen verdeeld over zes groepen van vier. De nummers een en twee van elke poule gaan rechtstreeks door naar de knock-outs. De vier beste nummers vier voegen zich daar eveneens bij, om met een mooi aantal de knock-outfase in te gaan (lees: een aantal dat gehalveerd kan worden tot er uiteindelijk één winnaar overblijft).
Dit zijn de EK 2024 groepen:
- Groep A: Duitsland, Schotland, Hongarije, Zwitserland
- Groep B: Spanje, Kroatië, Italië, Albanië
- Groep C: Slovenië, Denemarken, Servië, Engeland
- Groep D: Polen, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk
- Groep E: België, Slowakije, Roemenië, Oekraïne
- Groep F: Turkije, Georgië, Portugal, Tsjechië
Waar wordt het EK 2024 gehouden?
De Duitse voetbalbond DFB heeft tien speelsteden en stadions aangewezen voor de organisatie van het EK 2024:
- Berlijn (Olympiastadion)
- Dortmund (Signal Iduna Park)
- Düsseldorf (Merkur Spiel-Arena)
- Frankfurt (Deutsche Bank Park)
- Gelsenkirchen (Veltins-Arena)
- Hamburg (Volksparkstadion)
- Keulen (RheinEnergieStadion)
- Leipzig (Red Bull Arena)
- München (Allianz Arena)
- Stuttgart (MHPArena)
Bremen, Dresden, Freiburg, Hannover, Kaiserslautern, Karlsruhe, Mönchengladbach en Neurenberg visten achter het net. Hier vind je meer informatie over de stadions die gebruikt worden op het EK in Duitsland.
Welke scheidsrechters zijn actief op het EK 2024?
Zonder scheids geen wedstrijd. In totaal negentien scheidsrechters zijn daarom aangewezen om de wedstrijden op het EK 2024 in goede banen te leiden. Daaronder de crème de la crème van de Europese elite, inclusief landgenoot Danny Makkelie, maar ook één exotische surprise: de Argentijn Facundo Tell. Hij is opgeroepen als onderdeel van een samenwerkingsverband tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse voetbalbond.
Dit zijn alle scheidsrechters op het EK 2024:
- Artur Soares Dias (Portugal)
- Marco Guida (Italië)
- Istvan Kovacs (Roemenië)
- Ivan Kruzliak (Slowakije)
- François Letexier (Frankrijk)
- Danny Makkelie (Nederland)
- Jesús Gil Manzano (Spanje)
- Szymon Marciniak (Polen)
- Halil Umut Meler (Turkije)
- Glenn Nyberg (Zweden)
- Michael Oliver (Engeland)
- Daniele Orsato (Italië)
- Sandro Schärer (Zwitserland)
- Daniel Siebert (Duitsland)
- Anthony Taylor (Engeland)
- Facundo Tello (Argentinië)
- Clément Turpin (Frankrijk)
- Slavko Vincic (Slovenië)
- Felix Zwayer (Duitsland)
Met welke bal wordt er gespeeld op het EK 2024?
De Fussballliebe van Adidas is de officiële wedstrijdbal van het EK 2024. En dat is niet zomaar een exemplaar. Adidas heeft de bal voorzien van allerhande technische snufjes. Zo kan elke baltoets gevolgd worden dankzij een zeer nauwkeurige bewegingssensor én helpt connected ball-technologie’ de VAR (Video Assistent Referee) met exacte data voor nauwkeurige buitenspelmeldingen.
Is er al een EK 2024 song?
Zonder muziek, geen voetbalfeestje. Een officieel voetbalnummer voor het EK is sinds 1992 vaste prik. Dat is dit jaar niet anders. De officiële EK 2024 song heet ‘FIRE’ en is een coproductie van Meduza, OneRepublic en Leony.
Waar kun je wedstrijden kijken tijdens het EK 2024?
Geen kaarten voor het EK 2024, geen probleem! Je kunt deze zomer gewoon afstemmen op de publieke omroep. De NOS heeft de uitzendrechten en zendt tussen 14 juni en 14 juli alle duels uit op NPO1, NPO2 of NPO3. Daarnaast doet het ook via internet en radio verslag van het voetbaltoernooi.